KategorijeNovosti

Početak rada Naučno istraživačkih centara u Prijedoru i Čelincu

blog-placeholder

Od 20. decembra 2023. godine, naučna zajednica Bosne i Hercegovine imaće dva nova značajna aduta – Naučno istraživački centar Prijedor i Naučno istraživački centar Čelinac. Ovi centri predstavljaju značajan korak naprijed u oblasti naučnih istraživanja i razvoja u regionu.

Naučno istraživački centar Prijedor biće smješten na adresi Ulica majora Milana Tepića bb, gdje će biti posvećen istraživanjima u oblastima ekologije, održivog razvoja i primjene novih tehnologija u poljoprivredi. Sa naprednom opremom i timom iskusnih istraživača, centar ima za cilj da doprinese boljem razumijevanju i očuvanju prirodnih resursa Bosne i Hercegovine.

U Čelincu, Naučno istraživački centar će biti lociran na adresi Ulica Voje Mitrova bb i fokusiraće se na oblasti biotehnologije i farmacije. Cilj ovog centra je razvoj novih lijekova i terapijskih pristupa, kao i unaprijeđenje postojećih. Posebna pažnja biće posvećena istraživanju ljekovitog bilja i prirodnih resursa karakterističnih za ovaj region.

Oba centra će sarađivati sa domaćim i međunarodnim univerzitetima i istraživačkim institucijama, te će biti otvoreni za saradnju sa industrijom u cilju komercijalizacije svojih istraživanja. Očekuje se da će ovi centri imati značajan doprinos u razvoju naučne i istraživačke infrastrukture Bosne i Hercegovine, kao i u promociji nauke i obrazovanja u regionu.

Sa otvaranjem Naučno istraživačkih centara u Prijedoru i Čelincu, Bosna i Hercegovina stavlja dodatni akcenat na značaj nauke i istraživanja za društveni i ekonomski razvoj zemlje, otvarajući nova vrata ka budućnosti bogatoj znanjem i inovacijama.